Geschiedenis van glas.                                                      

Glas dateert al van 3500 jaar v.Chr. Glas komt in de natuur voor als lavaglas (obsidiaan).De vroegste sporen van glasfabricage zijn te vinden in Egypte rond 150 v Chr. Het is aangetroffen als glasglazuur  op aardewerk. Rond de jaartelling hebben de Syriërs de glasblaaskunst ontwikkeld.

Glas is een natuurlijke stof, een onderkoelde siliciumverbinding, dat wil zeggeen een vloeistof, die vast wordt zonder dat het gebruikelijke vriespunt is gepasseerd.Natuurlijk glas komt overal in het universum voor. Op de maan wordt natuurlijk glas gevormd door vulkanische processen en inslaande meteorieten.

Doorzichtig kleurloos glas wordt gemaakt van een mengsel van kiezelaarde, natriumcarbonaat en kalksteen. Om het glas te kleuren moeten er extra stoffen worden toegevoegd. Ten tijde van de Romeinen werden koper en kobalt voor het vervaardigen van groen en blauw glas. Het glas kleuren blijft een moeilijk proces , ook vandaag de dag is de chemie van het glaskleuren ingewikkeld proces. Het hangt af van de nauwkeurige bereiding. Het is bijna een wonder, dat de mens  al vroeg  deze wonderbaarlijke stof uitvond.

Sinds de Romeinse tijd is glas- in- lood een decoratief middel in de architectuur geweest.
Glasschilderkunst wordt meer geassocieerd met de middeleeuwse christelijke kerk. De brandschilderkunst was in de Middeleeuwen een hoge kunstvorm. Een gebrandschilderd raam wordt tot leven gebracht door daglicht. Daglicht verandert constant onder invloed van het uur van de dag,van het jaargetijde, van het weer en met het daglicht het effect van het gebrandschilderd venster.

In de 20e eeuw is er ommekeer gekomen in de glaskunst. Glas in lood werd toegepast in woonhuizen. Er zijn prachtige Art-Deco en Art-Nouveau ramen in het begin van de 20e eeuw gemaakt.De Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright heeft veel toegevoegd door middel van zijn eigen stijl glas in lood in zijn gebouwen toe te passen. 

 

Copyright ©  Gebrandschilderd glas:schilderen met licht